Nowy numer DOZ Magazynu dbam o zdrowie - listopad 2022
W listopadowym numerze „DOZ Magazynu dbam o zdrowie” jesienne klimaty i sporo tematów, inspiracji i propozycji związanych z tą porą roku.
Jesienią zwykle łapiemy różne infekcje, dlatego temat numeru poświęciliśmy chorobom, które wtedy najczęściej występują. A konkretnie - jak ich nie pomylić ze zwykłym przeziębieniem i skutecznie leczyć, aby uniknąć później ewentualnych powikłań.
Przy niektórych infekcjach związanych z układem oddechowym dolegliwości mogą złagodzić domowe leki przygotowane z przypraw, których używamy w kuchni, np. napar z anyżu na kaszel. Wiele z nich można również stosować przy innych zdrowotnych problemach. Zdradzamy, jak przygotować np. specyfik z goździków na ból zęba czy odwar z lukrecji, który pomoże przy wrzodach żołądka.
Pomocny przy jesienno-zimowych infekcjach i osłabieniu organizmu jest miód, w którym naukowcy znaleźli aż 300 substancji, mających działanie wzmacniające i lecznicze. A że każdy ma nieco inne właściwości i walory zdrowotne, podpowiadamy, jaki miód na co pomaga, a także jak rozpoznać ten prawdziwy.
Jesienią i zimą łatwo zmarznąć, ale niektórym chłód dokucza nieustannie niezależnie od pogody. Nie lekceważmy tego. Może to być jedynie sygnał zmęczenia czy niewyspania, ale również oznaka problemów ze zdrowiem, m.in. źle funkcjonującej tarczycy czy anemii.
Kolejny ważny zdrowotny temat to miażdżyca. Choroba, która nazywana jest cichym zabójcą, ponieważ długo nie daje objawów, a nieleczona bywa groźna i może prowadzić do udarów. Trzeba wiedzieć, że nie wszystkie obiegowe opinie na temat miażdżycy są zgodne z wiedzą medyczną. Dlatego wyjaśniamy m.in.: czy można leczyć ją naturalnie, dlaczego częściej występuje u osób z otyłością brzuszną, kiedy konieczna jest operacja, czy statyny są groźne...
„Jedzenie jest lekarstwem” - to stare powiedzenie chińskie cały czas potwierdzają badania. Właściwa dieta to remedium na wiele zdrowotnych dolegliwości, m.in. na problemy z uprzykrzającymi życie zaparciami. Nasza specjalistka radzi, co jeść, a czego unikać, aby uregulować wypróżnienia. Również kondycja naszych jelit, zależy od tego, co jemy na co dzień. To ważne, bo... zdrowie zaczyna się w brzuchu. To zaskakujące, ale udowodnione! Rola jelit nie ogranicza się tylko do trawienia. Badania potwierdzają, że powstaje w nich aż 80 proc. przeciwciał, które niszczą chorobotwórcze bakterie, wirusy i grzyby. Częste infekcje, alergie, a nawet chandra i zły nastrój mogą być objawem osłabienia pracy jelit. Radzimy więc, co uwzględnić w codziennej diecie, aby je wzmocnić. A że jesień papryką i dynią stoi, także piszemy o ich zdrowotnych właściwościach.
Gdy za oknem szaro i zimno, warto wypróbować gorące rytuały urodowe, zmieniając własną łazienkę w salon piękności. Proponujemy domowe wersje profesjonalnych zabiegów rozgrzewających. Sauna parowa twarzy, hammam dla stóp czy rozgrzewająca kąpiel z korzennymi olejkami sprawią, że poczujemy się zrelaksowane i piękne.
Również w listopadzie zdarza się słoneczna pogoda. Jeśli szukamy pomysłu na weekend albo chcemy podreperować swoje zdrowie, polecamy Ciechocinek, słynący z zabytkowych tężni, które są naturalnym, bogatym w jod, inhalatorium.
Poza tym w numerze m.in.: diagnoza z języka, dermokosmetyki na problemy z włosami i skórą głowy, prawa pacjenta do informacji o stanie zdrowia, a także gorzki smak kłamstwa - rozmowa z psychologiem, dlaczego oszukujemy i czy kłamstwo może być dobre oraz wywiad z Haliną Frąckowiak o tym, skąd na co dzień czerpie energię i pogodę ducha.