
Najnowszy numer DOZ Magazynu dbam o zdrowie już dostępny. październik 2023
Mamy październik i jesień w pełni. A to znaczy, że poza tradycyjnym babim latem, zbliża się sezon infekcji. Dlatego w najnowszym wydaniu DOZ Magazynu dbam o zdrowie sporo miejsca poświęcamy tematom związanym z odpornością, a także walce z wirusami i bakteriami. Podpowiadamy, co robić, aby je przechytrzyć i nie chorować. W jaki sposób zahartować i wzmocnić organizm, aby utrzymać dobrą formę przez cały rok i uniknąć infekcji albo przynajmniej je w dużym stopniu ograniczyć.
Polecamy nasz temat numeru, kolejną część jesiennego niezbędnika. Tym razem to "Pogotowie infekcyjne", czyli jak postępować, aby choroby dróg oddechowych przebiegły szybko, łagodniej i nie pozostawiły po sobie śladu.
Wyjaśniamy też, czym różnią się infekcje spowodowane przez wirusy od tych, za które odpowiedzialne są bakterie i jak je skutecznie leczyć, kiedy jedne lub drugie zaatakują organizm. Radzimy także, co robić, aby zmniejszyć ryzyko choroby, gdy w domu jest już przeziębiona osoba.
Jesień i zima to wyjątkowo trudny czas dla osób z astmą, podpowiadamy więc, jak w tym okresie najlepiej chronić płuca.
Kolejny ważny temat to genetyczne predyspozycje do chorób serca i układu krążenia. Informujemy, jak je w porę rozpoznać i zmniejszyć ryzyko zawału czy udaru.
W budowaniu odporności - jak potwierdzają badania - istotna jest również dieta, bogata m.in. w kiszonki, które działają jak naturalne probiotyki. Ich zalety dla zdrowia przedstawia nasz ekspert dietetyk. Radzi także, co jeść, gdy chorują jelita. To ważne, bo one także mają wpływ na kondycję naszego organizmu.
Jesienią pojawia się też więcej problemów z włosami. Zdradzamy więc naturalne kuracje i patenty kobiet z innych krajów na skuteczną ich pielęgnację.
Ponadto, jak w każdym wydaniu, wiele cennych rad, które pomogą lepiej zadbać o zdrowie i samopoczucie, m.in.: pytania do farmaceuty; wieści z apteki; naturalne sposoby na obniżenie gorączki, dlaczego nie wolno lekceważyć przepukliny; długoterminowa pomoc dla chorego seniora, ekologia w kuchni, a także rozmowa z psychologiem – jak korzystać z życia, gdy zakończymy pracę.